Acne
Wat is het?
Acne (spreek uit als: “aknee”) is een verzamelnaam van enige, onderling verschillende huidaandoeningen, die alle te herkennen zijn aan het optreden van puistjes.
Acne vulgaris: (de meest voorkomende acne soort) of jeugdpuistjes komt het meest voor op de schouders, armen, nek en gezicht en berust op een overmatige productie van talg, waardoor mee-eters ontstaan. In deze verstopte en uitgezette talgkliertjes bevindt zich de bacterie Propionibacterium acnes die prikkelende stoffen produceert en ontstekingsverschijnselen oproept. Rode knobbeltjes verschijnen, die na infectie met Staphylococcus aureus ook etterige puisten en abcessen op gezicht en vooral op de rug kunnen vormen. Acne begint ongeveer bij het intreden van de puberteit. Mannen hebben, als ze acne hebben, dit vaak veel heftiger dan vrouwen. De overmatige talgproductie wordt namelijk gestimuleerd door de mannelijke hormonen (androgenen).
Meisjes kunnen al rond hun achtste jaar last van puistjes krijgen, jongens meestal pas rond hun veertiende. Hormonen en erfelijke aanleg kunnen een rol spelen. Puistjes zijn meestal het ergst tussen je zestiende en negentiende jaar. Daarna ben je er meestal van af. Maar dat geldt niet voor iedereen: sommige mensen kunnen tot na hun dertigste nog last van “jeugdpuistjes” hebben. Mensen die erg aan acne hebben geleden dragen daar overigens wel vaak levenslang de littekens van mee, in de vorm van putjes en huidonregelmatigheden.
Acne is ongevaarlijk maar vooral ontsierend. Voor de patiënt kan dit een grote psychische belasting betekenen.
Hoe ontstaat het?
Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Bovendien bestaan er verschillende vormen van acne. Oorzaken die daar een rol bij kunnen spelen zijn:
– Genetische factoren (andere familieleden hebben ernstige acne)
– Hormonale factoren
– Psychologische stress
– Omgevingsfactoren
– Gebruik van medicijnen
– Hoge vochtigheidsgraad van de omgeving
– Vette, porien afsluitende cosmetica
– Verkeerd voedingspatroon (bijvoorbeeld teveel zuivelproducten)
Echter onder genoemde omstandig heden hoeft acne niet perse te ontstaan. Uitgebreide onderzoeken hebben uitgewezen, dat ook het voedingspatroon van invloed kan zijn. Het is duidelijk dat lang niet altijd met grote zekerheid is vast te stellen, waardoor acne onstaat. Welke behandeling ook wordt gekozen, er is altijd geduld nodig. Enkele maanden stug doorgaan de uitwendige reinigingsbehandelingen is beslist nodig, zowel dagelijks thuis als de instituutbehandelingen, ook als er verbetering van de acne opstreedt en ook als er ogenschijnlijk niets verbetert. Daarbij komt dat iedere persoon een eigen vorm van acne heeft en zodoende ook een eigen behandelingspatroon volgt. Er bestaat dan ook geen standaardbehandeling. Wanneer er comedonen zijn, is de behandeling weer anders dan wanneer er ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan.
Hoe wordt het behandeld?
De uitwendige behandeling van de schoonheidsspecialist is er op gericht de hoornlaag dun en zuiver te houden d.m.v. peelings van Jan Marini/PRIORI. Onzuiverheden zoals comedonen, pustels en talgcysten moeten op een goede en verantwoorde wijze worden verwijderd. Acne is doetreffend te behandelen als dit in kuurverband gebeurd en in combinatie met thuisproducten van Priori of Jan Marini. De behandelingen en producten wordt aangepast aan de huidconditie en of het medicijn gebruik van de cliënt. Stress kan een grote rol spelen bij acne. Het kan zijn dat onder bepaalde omstandigheden de acne plotseling verergert, neem dan direct contact met ons op zodat er zo snel mogelijk een afspraak kan worden gemaakt voor een behandeling.
Acne Littekens
Littekens kunnen bij elke vorm van acne ontstaan, maar zij worden vooral bij de ernstige vormen gezien. Littekens zijn feitelijk door het lichaam aangemaakte bindweefselgebieden om schade aan de huid te herstellen. Dit bindweefsel heeft een andere structuur dan dat van de gewone huid. Dit is zowel te zien als te voelen. Littekens kunnen in de loop van jaren wel iets verbeteren, maar verdwijnen nooit helemaal. Typische acne-littekens zijn diepe putjes die vooral op de wangen cosmetisch storend kunnen zijn.
Behandeling
Er zijn verschillende manieren om acne-littekens te behandelen. Een voorbeeld daarvan is de Dermaroller. Deze micro-needling therapie maakt hele kleine gaatjes in de huid, die de huid aanzet zichzelf te repareren. Door de nieuwe aanmaak van elastine en collageen worden de littekens steeds minder zichtbaar.
Micro-Needling wil dus zeggen: zonder grote druk, fijne microkanaaltjes en microwondjes veroorzaken, zonder de huid te schaden en op deze manier een natuurlijk herstelproces in te zetten.